van Schalkwijk

Introductie Dietz Hagen Koblischek (van) Koelen Koenen de Meij van Schalkwijk van Straten
Parenteel Jan Keesen van Schalkwijk Fotogallerij Fotogallerij
De familie 'van Schalkwijk' begint bij Jan Keesen van Schalkwijk. Mogelijk is hij geboren rond 1750, maar z'n doop is voor als nog onvindbaar, evenals z'n overlijden. Z'n echtgenote gaf op 20-10-1811 het overlijden van haar zoon Johannes aan. Zij was toen reeds weduwe van Jan van Schalkwijk, hoewel hij in die akte Cornelis van Schalkwijk wordt genoemd. Vermoedelijk is dat slechts zijn patroniem. Die vertelt ons dat z'n vader Kees of Cornelis heeft geheten. De naam van z'n eerste zoon bevestigt dit: Cornelis. Hij woonde vermoedelijk eerst in Wijk bij Duurstede en later in Cothen. Daar ze Rooms Katholiek waren zijn de dopen van z'n kinderen verspreid terug te vinden in Werkhoven en Wijk bij Duurstede.

Er bestaan wel vermoedens over z'n voorouders, maar er ontbreken gegevens. Zo is er een Cornelis Andriessen van Schalkwijk gevonden. Hij is ook Rooms Katholiek en trouwde op 5-6-1720 te Werkhoven met Annighie Janssen. Als zij de ouders zijn, dan is Jan Keesen mogelijk eerder geboren dan 1750 of hebben Jan Keesen en z'n vader tot latere leeftijd nog kinderen gekregen. Het jaar 1750 werd in de database van de Mormonen genoemd als geboortejaar, maar dat is lang niet zeker. Zijn vrouw was in 1811, bij het overlijden van haar zoon 60 jaar, dus als ze van gelijke leeftijd waren, dan klopt het wel.

Foto van de huwelijkse afkondigingen van Jan van Keesen Schalkwijk en Alida Spee

De huwelijkse afkondigingen van Jan van Keesen Schalkwijk en Alida Spee te Wijk bij Duurstede. De eerste afkondiging was op 8-7-1778.

Foto van de RK huwelijksvoltrekking van Jan van Keesen Schalkwijk en Alida Spee

De huwelijksvoltrekking voor de Rooms Katholieke kerk van Jan van Keesen Schalkwijk en Alida Spee te Wijk bij Duurstede. Deze was pas op 2-5-1779, bijna 10 maanden na de huwelijkse afkondigingen.