Dietz

Introductie Dietz Hagen Koblischek (van) Koelen Koenen de Meij van Schalkwijk van Straten
Parenteel Mathias Dietz
De familie Dietz komt van origine uit Duitsland. Waar in Duitsland is echter nog niet bekend. Anthonij Dietz kwam als huursoldaat naar Nederland en heeft zich er permanent gevestigd. Of hij trouwens één van mijn voorouders is, is echter niet zeker. Er gaat een verhaal in de familie rond, dat mijn overgrootvader, Theodorus Christiaan Pieter Dietz niet de zoon is van George Philippus Dietz, maar dat hij een bastaard is van koning Willem III. George zou 'onder druk van 't hof' beide kinderen hebben erkend. Bewijzen heb ik hier echter niet voor gevonden. Zo hebben noch George Philippus Dietz, noch Gijsberta Joanna Charlotte Wagner in de hofhouding gezeten.

Ondersteuning voor de theorie is er echter wel. Gijsberta had al eerder een dochter gekregen. Haar beide kinderen waren buitenechtelijk. Op 9-4-1878 erkende George bij notaris Andreas Anthonius Nieuwenhuizen te Den Haag, dat het zijn beide kinderen zouden zijn. Redenen om hieraan te twijfelen zijn:

  1. George trouwde een maand na de erkenning met Helena Petronella Berendina Bückmann.
  2. Helena P.B. Bückmann was tijdens de erkenning al twee maanden zwanger van George.
  3. Joanna Gijsberta Charlotte Dietz, Gijsberta's eerdere dochter, is opgenomen in het gezin van George en Helena, terwijl Theodorus bij Gijsberta opgroeide.
Fotofragment uit de geboorteakte, waarin George Philippus Dietz Theodorus als zoon erkent

Erkenning van Theodorus Christiaan Pieter Dietz, zoals dat in z'n geboorteakte stond bijgeschreven.